Duurzaamheid

Uw werknemer, uw kostbaarste kapitaal.

Een bedrijf is net zo gezond als elk van zijn werknemers.

Het belang van uw werknemers voor het dagelijkse reilen en zeilen van uw bedrijf hoef ik u niet uit te leggen. Ik zie ze als de radertjes van een machine die allemaal op elkaar afgestemd en op elkaar ingewerkt zijn. Meestal draait uw bedrijf dan ook als vanzelf. Tot er een van uw werknemers uitvalt door ziekte, ongeluk of werkdruk. Op dat moment moet er geïmproviseerd worden en zal dit altijd ten koste gaan van opbrengst, sfeer en werkdruk voor anderen.

Niet alleen de aan- of afwezigheid van de werknemers is hier echter van belang, ook het algemeen welzijn speelt hier een grote rol. Voelt de werknemer zich goed gezond en kan hij zonder stress zijn werk doen dan presteert hij of zij meer en heeft hier een goed gevoel bij. Hij heeft kortom plezier in zijn werk. Voor mij is de fysieke en mentale gezondheid van de werknemer als olie tussen de radertjes die het geheel gesmeerd laten lopen.

Veel van de werknemers die ik spreek klagen echter over werkdruk, stress, (zowel thuis als op het werk) opgejaagd gevoel, moeten voldoen aan dead lines etc. Hierdoor zitten ze niet goed in hun vel en zijn ze meer vatbaar voor ziekte en allerlei vaak vage of wisselende klachten.

Zoals iedereen weet heeft stress een grote invloed op het algemeen welzijn van de werknemer maar ook op de sfeer binnen de verschillende afdelingen van het bedrijf. Vanuit de wetenschap is er aangetoond dat stress en ademhaling direct met elkaar verbonden zijn. Stress beïnvloedt nl de ademhaling, men gaat dieper en meer ademen. Andersom door bewust minder te ademen kan stress binnen de perken gehouden worden.

Het theoretische model van de Buteyko ademhalings techniek verklaart waarom stress invloed heeft op de ademhaling maar ook waarom ademhaling invloed heeft op stress. Diepere ademhaling werkt stress in de hand en aldus komt de werknemer in een vicieuze cirkel waar hij of zij zonder kennis van ademhaling niet meer uitkomt. Er zelfs steeds dieper in wegzakt met alle gevolgen van dien, denk aan burn out, overspannenheid, maar ook astma, slecht slapen, hoge bloeddruk etc.

Door het toepassen van de Buteyko techniek wordt de werknemer zich bewust van zijn ademhaling, hierdoor is hij of zij zich er eerder van bewust dat er stress in het spel is. Door het toepassen van de mindere ademhaling zoals geleerd door Buteyko kan de stress beperkt blijven en blijft men rustiger.

De Buteyko ademhalings techniek voorkomt echter niet alleen stress. Door deze ademhalings-techniek wordt het zelfherstellend vermogen van het lichaam aangesproken en zal het lichaam sterker worden en dus minder vatbaar voor ziektes. Ik zie de ademhaling als een van de pilaren, nee, zelfs als de belangrijkste pilaar voor een goede algemene gezondheid.

Belangrijk voor uw personeel?... ja absoluut, en zeker als er steeds tot een hogere leeftijd gewerkt moet worden. Algemene gezondheid en dus duurzame inzetbaarheid is een belangrijke factor binnen uw bedrijf.

Niet alleen als de gezondheid van uw werknemers u aan het hart gaat, maar ook gekeken naar de kosten van ziekte op lange termijn dan is een cursus ademhalings techniek zeker een belangrijke stap in de richting van gezondheid en welzijn van uw medewerkers en dus van uw bedrijf.

Cursisten geven aan dat ze zich gezonder voelen, beter slapen, minder pijn hebben, rustiger in het leven staan, minder medicijnen nodig hebben en een veel betere conditie krijgen puur en alleen door ademhalen.

Mocht U interesse hebben in een gezonde prettige sfeer met gezonde werknemers binnen uw bedrijf neem dan met mij contact op, ik kom graag met passie vertellen over de voordelen van een gezonde ademhaling voor uw werknemers maar wellicht nog belangrijker voor uw bedrijf. Ik werk met groepen in het algemeen maar ook 1 op 1 mocht dit gewenst zijn.